Nieuw Dakota – Far-off Nearby

Marisca Voskamp van Noord, ‘Today I’ll stay Home’ (2019), film still. Foto: Nieuw Dakota Marisca Voskamp van Noord, ‘Today I’ll stay Home’ (2019), film still. Foto: Nieuw Dakota

In 2017 startte het langlopende onderzoeksproject Far-off Nearby, waarin zeven kunstenaars het ‘translokale’ in de kunst en de betekenis daarvan in kaart brengen. Amsterdam-Noord wordt hiermee op specifiek belicht, in de vorm van een activiteit, een interventie of een tijdelijk kunstwerk. De uitwerking loopt uiteen: van workshops in buurtkamers met bewoners die pijnplekken in de openbare ruimte benoemen, tot onderzoek naar de rol van ‘iemands moedertaal’ via het bijwonen van taallessen voor immigranten in Noord.

Deelnemende kunstenaars: Aimée Zito Lema en Elisa van Joolen, Sarah van Lamsweerde en Esther Mugambi, Marisca Voskamp van Noord, Judith Westerveld en Marjet Zwaans. In 2017 kreeg Westerveld een Werkbijdrage Jong Talent en Van Lamsweerde een Werkbijdrage Bewezen Talent. In 2016 kreeg Marjet Zwaans een Werkbijdrage Jong Talent en verbleef Aimée Zito Lema twee maanden in het gastatelier van Castrum Peregrini.

Curator is Mariana Lanari. Bij de tentoonstelling verscheen een essay van Maarten Doorman over het translokale in de kunst. De opening vindt plaats op 7 april van 16 tot 19 uur, en de tentoonstelling is te zien tot en met 19 mei 2019.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd