Het Nieuwe Instituut & Jonas Staal – Steve Bannon: A Propaganda Retrospective

Stills van Steve Bannon’s film Generation Zero (2010). Steve Bannon: A Propaganda Retrospective, 2018. Kunstenaar: Jonas Staal. Beeld: Remco van Bladel en Jonas Staal Stills van Steve Bannon’s film Generation Zero (2010). Steve Bannon: A Propaganda Retrospective, 2018. Kunstenaar: Jonas Staal. Beeld: Remco van Bladel en Jonas Staal

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam vertoont van 20 april tot en met 23 september het tentoonstellingsproject Steve Bannon: A Propaganda Retrospective. Kunstenaar Jonas Staal onderzocht en presenteert het eerste retrospectief van de films en het culturele en politieke werk van Stephen K. Bannon. De tentoonstelling, gecureerd door Marina Otero Verzier, toont hoe het werk van de rechts-populistische mediamagnaat Bannon het narratief en de opkomst van Trump heeft gevormd. Met dit project analyseert en deconstrueert Staal de mechanismen van hedendaagse propagandakunst en bevraagt hij hoe een tegenbeweging gecreëerd kan worden in de vorm van “geëmancipeerde propagandakunst”.

Tijdens de opening van de tentoonstelling op 19 april houden Jonas Staal en Marina Otero Verzier een open discussie over alt-rechtse en ultranationalistische propagandakunst met Lauren Alexander van Foundland Collective en NIDA-politicus Nourdin el Ouali. De moderator is journalist en schrijver Chris Keulemans.

Het Mondriaan Fonds kende Jonas Staal een Projectinvestering Kunstenaar toe voor de ontwikkeling van zijn project. Ook ontving het Nieuwe Instituut een Experimenteerregelement Kunstenaarshonoraria voor de compensatie van het honorarium van Staal.