Het Nieuwe Instituut – Rafaël Rozendaal

Screensaver Johnny Castaway. Onderdeel van tentoonstelling Sleep Mode van Rafaël Rozendaal in Het Nieuwe Instituut. Screensaver Johnny Castaway. Onderdeel van tentoonstelling Sleep Mode van Rafaël Rozendaal in Het Nieuwe Instituut.

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam toont van 27 januari t/m 25 juni de tentoonstelling Sleep Mode. The Art of the Screensaver, gecureerd door kunstneaar Rafaël Rozendaal. In deze tentoonstelling stelt Rozendaal de anonieme en vergankelijke rol van de screensaver aan de orde, en tegelijk zijn fascinatie voor het subversieve, speelse en diffuse karakter ervan. Hij koos zijn voorbeelden voornamelijk uit uit de vroegste jaren, toen de bewegende digitale beelden nog niet het realisme vertoonden van de latere screensavers. Juist de ongepolijste abstractie van de eerste lichting trekt hem aan, omdat die volledig ontstond uit de praktische rol die schermbeveiligers moesten spelen. Maar ook enkele meer recente en geavanceerde exemplaren, ontwikkeld door Microsoft en Apple, maken deel uit van de installatie.

Rozendaal stelde de expositie zo samen dat de bezoeker wordt ondergedompeld in een wereld van flitsende beelden, animaties en bewegend beeld. Daarnaast wil de expositie de bezoeker laten nadenken over de historie en (snelheid van) innovatie in digitale media.

Het Mondriaan Fonds kende Het Nieuwe Instituut een Projectinvestering Instellingen toe voor deze tentoonstelling.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd