Nina Kopp & Joyce van den Berg

De tentoonstelling INCOMPLETE LANDSCAPE van landschapsarchitect Joyce van den Berg en architect/fotograaf Nina Kopp toont het resultaat van een werkperiode in Art Center VEF. Via het Fonds BKVB verbleven zij 3 maanden in dit ‘tijdelijke buitenland atelier’ in Riga, Letland.

Het onderzoeksproject INCOMPLETE LANDSCAPE onderzoekt de ‘nieuwe buren’ in de Europese Unie: Estland, Letland en Litouwen met daarbij de focus op de Sovjet-periode van 1944-1991. Voor dit project onderzochten zij verschillende (geheime) landschaps- en zeekaarten uit van publieke- en privéarchieven en maakten zij gebruik van ‘mental mapping’: het leren kennen van de landen door persoonlijke verhalen van diverse mensen. Centraal in het project staat de vraag: wat is realiteit? Welke vervormingen van landschap en topografie zijn er destijds gemaakt onder invloed van ideologsiche beslissingen?

De tentoonstelling bestaat uit twee delen en combineert landschapsarchitectuur (kaarten) en fotografie en geeft een indruk van het contrast tijdens de Sovjet-periode tussen ratio en emotie. De nieuwe kaarten tonen een interpretatie van de onofficiële en officiële ‘found material’ en verhalen en probeert een antwoord te geven op de vraag ‘wat was realiteit?’

Lees meer…