NiNsee – Nationale Herdenking Slavernijverleden 2015

Nationale Herdenking Slavernijverleden 2014. Foto Bert Reinders Nationale Herdenking Slavernijverleden 2014. Foto Bert Reinders

Het NiNsee ontvangt ook in 2015 een bijdrage voor de Nationale Herdenking Slavernijverleden op 1 juli. De herdenking bestaat uit twee onderdelen: het middagprogramma en het Keti Koti Festival.  Het middagprogramma (de nationale herdenking) start om 12.00 uur met toespraken, een kranslegging en een muzikale afsluiting. Daarna vertrekt de Bigi Spikri optocht richting Museumplein, dit jaar de locatie van het Keti Koti Festival. Het festivalprogramma bestaat uit optredens, een rootspodium met traditionele muziek die haar oorsprong vindt in de slavernij, een debattent met als thema ‘De Emancipatie Voorbij’ en een Caribische markt.

Het NiNsee ontvangt voor dit programma een Bijdrage Herdenking Slavernijverleden. De adviescommissie waardeert de veelzijdige en goed uitgewerkte opzet van de herdenking, is positief over het onderzoek naar educatie over het Nederlands slavernijverleden en waardeert het uitroepen van juni als educatiemaand, als opmaat voor de herdenking. Ook is zij positief over de vele samenwerkingspartners die bij de organisatie zijn betrokken, zoals het Amsterdam Museum, vereniging Opo Kondreman en grass roots organisaties. Zij waardeert verder de invalshoek van het debat en de samenwerking hierin met Roet in het eten en New Urban Collective en het betrekken van de voorstelling van Zina Platform over levensverhalen van wijkbewoners.

website