Netwerk Oorlogsbronnen – Lancering oorlogslevens.nl

Medewerkers van de kampadministratie van kamp Westerbork schrijven op het Olympiaplein in Amsterdam honderden joden in op 20 juni 1943, die daarna naar kamp Westerbork worden overgebracht. Foto: Herman Heukels, Beeldbank WO2, collectie NIOD Medewerkers van de kampadministratie van kamp Westerbork schrijven op het Olympiaplein in Amsterdam honderden joden in op 20 juni 1943, die daarna naar kamp Westerbork worden overgebracht. Foto: Herman Heukels, Beeldbank WO2, collectie NIOD

Op 11 februari is oorlogslevens.nl gelanceerd: het startpunt voor onderzoek naar de persoonlijke geschiedenissen van WO2-ooggetuigen. Niet eerder zijn vanuit een grote hoeveelheid verspreide bronnen de persoonlijke verhalen van mensen tijdens de oorlog zichtbaar gemaakt.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en steeds minder mensen kunnen er uit eigen ervaring over vertellen. Bronnen zijn daarom onmisbaar. In het platform zijn een miljoen namen, uit zo’n twintig verschillende collecties en databases door slimme algoritmes met elkaar vergeleken. Vervolgens zijn gegevens die over dezelfde persoon gaan, aan elkaar verbonden. Zo zijn de levens van bijna 300.000 oorlogsgetuigen gereconstrueerd.

Oorlogslevens.nl is een zoekdienst van Netwerk Oorlogsbronnen in samenwerking met haar partners, en is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van VWS en Vfonds. Het Mondriaan Fonds droeg bij in de vorm van een Bijdrage Samenwerking Musea.

Bij het Mondriaan Fonds kan ook via de zes verschillende Open Oproepen 75 jaar vrijheid een bijdrage worden aangevraagd. Dit is mogelijk door een eenmalige extra investering van het kabinet in de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Lees hier meer over de oproepen 75 jaar vrijheid. Deadline: 7 september.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd