Olphaert den Otter – Tondo Mondo

Olphaert den Otter, Tondo Mondo, Snapshot of a larger order, Noletloodsen Schiedam. Foto: Gino van Meenen Olphaert den Otter, Tondo Mondo, Snapshot of a larger order, Noletloodsen Schiedam. Foto: Gino van Meenen

Museum Boijmans van Beuningen heeft het werk Tondo Mondo van beeldend kunstenaar Olphaert den Otter aangekocht. Den Otter maakte het werk in opdracht voor kunstmanifestatie Snapshot of a larger order, een initiatief van De Ketelfactory. De manifestatie vindt plaats t/m 17 juli in de Noletloodsen in Schiedam, een voormalige houtopslag met een vloeroppervlak 6000 vierkante meter, op het buitenterrein en in delen van de stad. In totaal twintig kunstenaars maakten hiervoor nieuw werk.

Het werk Tondo Mondo is een rond schilderij van een wereldbol met een doorsnee van 240 centimeter, waarin de kunstenaar de wereld in detail weergeeft. Den Otter: ‘We zien altijd alleen óf detailfoto’s óf juist het geheel waarin de details verloren gaan. In mijn werk komt het voor het eerst allebei samen.’ Bijzonder is dat het werk vanuit één positie is geschilderd, het werk is tijdens het schilderen niet gedraaid geweest. Inspiratie voor het werk zijn foto’s vanuit het International Space Station, met indrukwekkende wolkenformaties en licht. De tondo is hoog in de ruimte opgehangen, als een planeet in het heelal.

Het Mondriaan Fonds droeg bij aan de productie van het werk van Olphaert den Otter, alsook van de andere negentien kunstenaars, met een Bijdrage Opdrachtgeverschap.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd