Otto Snoek & Nico Bick – Nederlands Fotomuseum – Europa. What Else?

Otto Snoek, Frankrijk, Parijs, Fête nationale, 14 juli. Otto Snoek, Frankrijk, Parijs, Fête nationale, 14 juli.

In het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam is van 28 januari t/m 7 mei de tentoonstelling Europa. What Else? te zien. Het museum wil met de tentoonstelling tonen dat fotografen met hun werk kunnen bijdragen aan het debat over Europa. In de discussies over de toekomst van Europa kunnen zij ons aansporen om goed te kijken voordat we oordelen, zij kunnen onze blik verruimen. De tentoonstelling toont het werk van Otto Snoek, Henri Cartier-Bresson en Nico Bick.
Otto Snoek werkte gedurende tien jaar aan zijn project over de Europese medeburger, waarvoor hij van het Mondriaan Fonds een Werkbijdrage Bewezen Talent ontving. De fotograaf documenteerde in vrijwel alle landen van Europa nationale feesten en herdenkingen. Hij interesseert zich voor het groeiende bewustzijn van de nationale identiteit en geschiedenis, dat in veel Europese landen samengaat met de opkomst van nationalisme. Verschillende volkeren beginnen hun culturele tradities voor het voetlicht te plaatsen en met nieuwe energie historische momenten te herdenken of te vieren. Snoek richt zich hierbij op onder andere (groeps)gedrag, kleding en de directe omgeving, maar vooral ook op gezichten – vanuit de gedachte dat het Europa aan een gezicht ontbreekt.
Nico Bick ontving een Projectinvestering Kunstenaar voor Parlementen van de Europese Unie. In deze fotoserie geeft hij een overzicht van alle plenaire zalen waar de volksvertegenwoordigingen van de landen van de Europese Unie en de EU zelf vergaderen. Het achterliggende thema van de serie is de werking van de democratie, de kracht van de volksvertegenwoordiging. Door in te zoomen op lege, plenaire zalen van de Europese parlementen – als huis(kamer) van de democratie – krijgt het thema zeggingskracht. Gekozen is voor de vorm van het fotografisch panorama. Elk parlement is anders en laat zich aan de hand van een overzicht van de gehele ruimte en haar context vergelijken met andere parlementen.

website