Oude Kerk – Adrián Villar Rojas: Poems for Earthlings

Vanaf 21 november 2019 presenteert de Oude Kerk Poems for Earthlings, een omvangrijke en site-specifieke installatie van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas (Rosario, 1980). Het is de eerste keer dat de internationaal bekende kunstenaar in Nederland solo te zien is. De site-specifieke installatie komt tot stand na talrijke bezoeken aan de Oude Kerk en historisch onderzoek.

Het verhaal over het beschermen van erfgoed ten tijde van oorlog is een doorlopend idee binnen het oeuvre van Villar Rojas. De Oude Kerk is in oorlogstijd gebracht: stellingen met zandzakken vormen een nieuwe constructie die de bestaande architectuur ondersteunt maar ook onzichtbaar maakt. De hoge gotische ramen zijn verduisterd waardoor het dagelijks leven, het ritme van dag en nacht, wordt opgeheven. In samenwerking met componist Gerardo Kalmar, muziekcurator Jacob Lekkerkerker en soundengineer Frank van der Weij is een soundscape gemaakt met geluiden uit verschillende tijdvakken van het menselijk bestaan.

Het Mondriaan Fonds kende en Projectinvestering Instellingen en een bijdrage via het Experimenteerreglement Kunstenaarshonoraria toe.

De tentoonstelling is te zien tot en met 26 april 2020.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd