Outsider Art – De Hermitage Amsterdam, Het Dolhuys en Cordaan

Outsider Art Museum. Foto: Evert Elzinga. Outsider Art Museum. Foto: Evert Elzinga.

Op 16 maart opende Hare Majesteit Koningin Máxima in de Hermitage Amsterdam het nieuwe Outsider Art Museum, de Outsider Art Galerie en de Outsider Art Ateliers. Het geheel komt voort uit een langdurige samenwerking tussen de Hermitage Amsterdam, Het Dolhuys en zorginstelling Cordaan.

Het Outsider Art Museum is gevestigd in een nieuwe museale ruimte in de Hermitage Amsterdam en richt zich op actuele outsider art, afkomstig uit de groeiende collectie van Het Dolhuys. Het gaat om honderden werken van tientallen nationale en internationale kunstenaars. Directeur Hans Looijen van Het Dolhuys is artistiek en zakelijk verantwoordelijk voor het nieuwe Outsider Art Museum.

Zorginstelling Cordaan organiseert de Outsider Art Ateliers, een residentieprogramma in de Hermitage, waaraan outsider art kunstenaars kunnen deelnemen en onder begeleiding hun werk kunnen ontwikkelen. Doel is de ontwikkeling en erkenning van getalenteerde kunstenaars met een beperking te stimuleren. Het gemaakte werk zal aangeboden worden in de Outsider Art Galerie, dat tevens een Artotheek is.

Het Mondriaan Fonds droeg bij met een Bijdrage Samenwerking Musea.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd