Paleis Het Loo – Aankoop Gerard van Honthorst

Dubbelportret met Amalia van Solms door Gerard van Honthorst. Foto: Paleis Het Loo Dubbelportret met Amalia van Solms door Gerard van Honthorst. Foto: Paleis Het Loo

Paleis Het Loo heeft het 17e-eeuwse ‘Portret van Amalia van Solms en Charlotte de la Trémoïlle‘ door Gerard van Honthorst gekocht. Het schilderij was decennialang onvindbaar, maar dook vorig jaar op bij kunsthandelaar Adam Williams op TEFAF Maastricht. Het dubbelportret door Van Honthorst is een waardevolle aanvulling op de collectie van Paleis Het Loo.

Het dubbelportret krijgt op Paleis Het Loo een plaats in het belangrijkste vertrek van Mary II: haar bedkamer. In deze kamer werden gasten ontvangen, zoals dat ook in de audiëntiekamer van Mary II op Huis Honselaarsdijk gebeurde, waar het schilderij in de 17e eeuw hing. Dankzij dit schilderij krijgen bezoekers een indruk van de pracht en praal waarmee Amalia en Frederik Hendrik zichzelf lieten afbeelden en de waarde die het nageslacht hechtte aan portretten van voorouders. Vanaf 29 januari is dit werk, na 380 jaar, voor iedereen te zien in de Bedkamer van Mary op Paleis Het Loo.

Paleis Het Loo ontving van het Mondriaan Fonds een Bijdrage Incidentele Aankopen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd