Paleis het Loo & Museum Huis Doorn – Der Kaiser!

Reconstruction of the dinner for the daughter of Wilhelm II. Photo: Menno Mulder. Reconstruction of the dinner for the daughter of Wilhelm II. Photo: Menno Mulder.

Tot en met 28 februari is in Paleis Het Loo en Museum Huis Doorn de tentoonstelling Der Kaiser! te zien. Een tentoonstelling over de laatste keizer in Europa, Wilhelm II van Duitsland, een markante persoonlijkheid in de Europese geschiedenis. De expositie belicht zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand.

De tentoonstelling is tot stand gekomen uit een nauwe samenwerking tussen de twee musea. Dankzij deze samenwerking kan het levensverhaal van Wilhelm II nu in bredere context worden verteld. In Paleis het Loo ligt het accent op zijn keizerlijke glans, zoals de parade-uniformen, maar ook op de persoonlijke eigendommen die de ex-keizer mee naar Nederland nam. Hoogtepunt is de reconstructie van het galadiner dat de keizer en zijn vrouw Auguste Victoria in 1913 in Berlijn gaven ter gelegenheid van het huwelijk van hun dochter. In Huis Doorn staat het verblijf van keizer Wilhelm II in Nederland centraal, de periode 1918-1941.

Begin 2015 ontvingen Paleis Het Loo en Museum Huis Doorn een Bijdrage Samenwerking Musea. De musea werken samen op het gebied van collecties, tentoonstellingen, bedrijfsvoering, educatie, publieksbegeleiding en publieksinformatie. Vooral kennisdeling, collectiemobiliteit en het openstellen van wederzijdse netwerken staan daarbij centraal. Daarnaast resulteert samenwerking op het vlak van de collectiemobiliteit in twee tentoonstellingen, waar de tentoonstelling over Wilhelm II er een van is.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd