Pauluskerk – Mystiek en Verzet

Mystiek en Verzet, Marieke van der Lippe in opdracht van de Pauluskerk Mystiek en Verzet, Marieke van der Lippe in opdracht van de Pauluskerk

Filmmaker en kunstenaar Marieke van der Lippe maakte in opdracht van de Pauluskerk het videodrieluik Mystiek en Verzet. De Pauluskerk ontving hiervoor een Bijdrage Opdrachtgeverschap van het Mondriaan Fonds. In de drieluik brengt ze de missie en de levens van de bezoekers van de Pauluskerk in beeld. Met bewegend videobeeld op drie monitoren in de vorm van een triptiek zij verwondering aan sociale betrokkenheid.

Het videokunstwerk is geïnspireerd op het boek Mystiek en Verzet van Dorothee Sölle (1927-2003), waarin het gaat om de relatie tussen religieuze ervaring en maatschappelijk verzet. Opkomen voor mensen die leven in moeilijke omstandigheden en verzet tegen onrechtvaardigheid is waarmee de Pauluskerk zich dagelijks bezighoudt. Het boek is voor dominee Dick Couvée dan ook een belangrijke inspiratiebron voor de Pauluskerk als levende kerk in Rotterdam.

Het kunstwerk krijgt vanaf 28 februari een permanente plek op het Kerkplein, in de Pauluskerk aan de Mauritsweg 20 te Rotterdam, en is dagelijks te zien.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd