Pompgemaal Den Helder – Toekenningen 2020

Pompgemaal Den Helder. Timo Demollin, Insurable Interest (No. 45), 2019, DLP exposed cyanotype on linen, nine parts 3. Demollin verbleef in juni-juli 2019 in het Pompgemaal. Pompgemaal Den Helder. Timo Demollin, Insurable Interest (No. 45), 2019, DLP exposed cyanotype on linen, nine parts 3. Demollin verbleef in juni-juli 2019 in het Pompgemaal.

Het Pompgemaal Den Helder is een gastatelier voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars, dat beheerd wordt door het Mondriaan Fonds. In 2020 zullen de volgende kunstenaars in de residency verblijven: Paul Klemann, Jasper de Beijer, Kim David Bots en Marie Reintjes.

Paul Klemann (januari – februari en september-oktober)
Paul Klemann tekent al ruim dertig jaar zijn dromen. Sinds kort schildert hij ze ook. Hij wil het licht en de ruimte van het Pompgemaal gebruiken om zijn schilderijen verder te ontwikkelen.

Jasper de Beijer (maart – mei)
Jasper de Beijer wil een verbinding maken tussen Curaçao, waar hij in 2017 in een residency verblijf, en Den Helder. Hij zal onderzoek doen naar de Allerheiligenvloed van 1570, waarbij het nabijgelegen Huisduinen werd opgeslokt in zee. Hij wil een artistieke reconstructie van dit dorp en de omgeving maken, en op basis daarvan de geschiedenis van maritiem Den Helder toegankelijk maken.

Kim David Bots (juni – augustus)
Kim David Bots zal nieuw werk ontwikkelen dat specifiek reageert op het Pompgemaal en de omgeving. Hij maakt een audiotour/hoorspel, een verzameling ‘scenografische elementen’ (sculpturen, schilderijen, tekeningen, foto’s en ruimtelijke ingrepen) en een collectie korte verhalen geschreven in de context van het Pompgemaal. Ook nodigt Bots een selectie kunstenaars, filmmakers, schrijvers en vormgevers uit om in dialoog te gaan met de uiteindelijke presentatie.

Marie Reintjes (november – december)
Marie Reintjes wil tijdens haar werkperiode in het Pompgemaal op een vrijere en speelsere manier schilderen. Bovendien wil ze zich laten inspireren door het verticale landschap rondom het Pompgemaal. Zo wil ze de gelegenheid aangrijpen om het onbewoonde eiland Noorderhaaks te bezoeken. Ze zal haar studio tijdens de werkperiode ook openstellen voor atelierbezoeken. In gesprek met collega’s zal ze reflecteren op haar praktijk.

Met de (tijdelijke) binnenlandateliers wil het Mondriaan Fonds kunstenaars en bemiddelaars de mogelijkheid bieden in een stimulerende omgeving in Nederland bijzonder werk te maken en te komen tot een uitwisseling van ideeën en inspiratiebronnen.

Momenteel lopen er twee Open Oproepen voor tijdelijke gastateliers: TU/e innovation space in Eindhoven (deadline 14 oktober) en Van Doesburghuis in Parijs (deadline 21 oktober).

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd