Prinsenhof Delft – Aankoop schilderij Hendrick van Vliet

Hendrick van Vliet, Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout, collectie Museum Prinsenhof Hendrick van Vliet, Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout, collectie Museum Prinsenhof

Museum Prinsenhof Delft is er in geslaagd voldoende middelen te verwerven om het 17e eeuwse schilderij ‘Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout’ aan te kopen. Daarmee blijft dit belangrijke en unieke werk van de schilder Hendrick van Vliet (1612-1675) definitief behouden voor het museum, de stad Delft en Nederland.

Voor de aankoop was ruim € 850.000 nodig. Naast een bijdrage uit het eigen aankoopfonds heeft het museum steun gekregen van het Mondriaan Fonds, BankGiro Loterij Aankoopfonds van de Vereniging Rembrandt en VSBfonds. Hiernaast heeft het museum € 15.000 via crowdfunding weten te verwerven. Dit bedrag is door Fonds 1818 verdubbeld. Iedereen kon een bijdrage leveren, door voor € 20,- een ‘stukje’ van het schilderij te kopen. Als dank en als symbolisch bewijs van eigendom ontving de donateur een exclusieve puzzel met de afbeelding van het schilderij. Naast een groot aantal particuliere giften  ontving het museum ook ruimhartige bijdragen van bedrijven.

Het schilderij was al sinds 1953 in bruikleen bij Museum Prinsenhof Delft, toen de eigenaar vorig jaar aankondigde het werk te willen verkopen. Het kerkinterieur wordt gezien als het belangrijkste werk van Van Vliet en is een topstuk binnen de collectie van Museum Prinsenhof Delft. Het museum wilde het schilderij dan ook graag behouden. De kans was groot dat het werk anders naar het buitenland zou verdwijnen.

Het schilderij is nog tot en met 15 maart te bewonderen in een speciale tijdelijke presentatie in Museum Prinsenhof Delft. Daarna zal het schilderij te zien zijn in de vaste presentatie ‘Meesters in Innovatie’ in het museum, waarin wordt getoond hoe Delft en de Delftenaren met creativiteit, innovatie en een slimme handelsgeest hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd