Suze May Sho – Project Probe – Sharon Houkema

Sharon Houkema, Playing the Bucky Card, Project Probe, 2015. Sharon Houkema, Playing the Bucky Card, Project Probe, 2015.

Voor de 33e editie van Project Probe creëerde kunstenaar Sharon Houkema de installatie Playing the Bucky Card, die op dit moment online te bekijken is. Probe is een digitaal platform waarbij kunstenaars uit verschillende disciplines worden uitgenodigd een installatie te maken voor een ruimte van 6.6 m3, waarvan het resultaat enkel online wordt gepubliceerd. Elk onderzoek levert een serie foto’s op, gemaakt vanuit negen camera standpunten. De foto’s worden aangevuld met een korte omschrijving, een interview en referentiemateriaal.

In 2015 heeft collectief Suze May Sho, initiatiefnemer van het platform, het oorspronkelijke format van Probe uitgebouwd in dialoog met vertegenwoordigers uit verschillende disciplines, zoals vormgevers, architecten, theatermakers en kunsthistorici. Zo werd bijvoorbeeld kunstcriticus Dominic van den Boogerd uitgenodigd om te spreken over het werk van Sharon Houkema ter gelegenheid van de opening van Playing the Bucky Card. Zijn gedachten werden vervolgens door ontwerper Charlie Berendsen omgezet tot een visueel essay.

Het Mondriaan Fonds kende aan Project Probe een Bijdrage Open Oproep Crossovers toe om het oorspronkelijk voor kunstenaars ontwikkelde format te herstructureren.

website