Projecten ter herdenking van de oorlog

Frank Kroon in gesprek met kinderen in Madurodam op 9 april Frank Kroon in gesprek met kinderen in Madurodam op 9 april

In 2019 vieren we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Meerdere projecten rondom de herdenking hebben een bijdrage van het fonds ontvangen.

De Nationale Kinderherdenking
De Nationale Kinderherdenking in Madurodam kreeg een Projectinvestering Instellingen toegekend voor een verdiepende programmering in aanloop naar de herdenking zelf op 4 mei. Lees hier meer over de verschillende projecten, zoals de Verhalendag op 9 april, het Nationaal kinderherdenkingskoor, het dansproject Dansen in Vrijheid en het theaterstuk Theater Na De Dam.

Nationaal Monument Kamp Vught
Kamp Vught ontving een Bijdrage Meerjarenprogramma’s voor de vernieuwing van het herinneringscentrum. De ambitie is om de huidige vaste presentatie te vernieuwen en een speciale educatieve uitbreiding te realiseren. In de nieuwe opstelling worden thema’s naar voren gebracht zoals ‘omstanderschap’, ‘daderschap’ en ‘moreel bewustzijn’. In SS-concentratiekamp Vught werden van januari 1943 tot september 1944 ruim 32.000 mensen – mannen, vrouwen en kinderen – gevangen gehouden.

De Roosje Foundation – Dansen met de vijand
De Roosje Foundation ontving een Projectinvestering Instellingen voor de voortzetting van de tentoonstelling Dansen met de vijand als reizende tentoonstelling, die werd samengesteld door Nationaal Monument Kamp Vught. De expositie is gebaseerd op het levensverhaal van de jonge geëmancipeerde danseres Roosje Glaser, over wie veel historisch materiaal bewaard is gebleven: zoals authentieke brieven en foto’s, liedteksten en persoonlijke spullen. De tentoonstelling is dit jaar t/m 10 mei te zien in de Museumfabriek in Enschede.

Vernieuwingsplannen Kamp Amersfoort

Vernieuwing en uitbreiding Kamp Amersfoort
Op 19 april vond de jaarlijkse herdenking van Kamp Amersfoort plaats, en traditiegetrouw is er op 4 mei een Stille Tocht. Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige vernieuwing en uitbreiding plaats, waarvoor het Mondriaan Fonds een Projectinvestering Instellingen toekende. Lees hier meer over de verbouwingsplannen. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 35.000 veelal politieke gevangenen vastgezeten in dit doorgangs- en strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS.

Lotty Veffer Foundation – Waarom schrijf je me niet
‘Zaterdag krijgen we gele sterren’, schrijft Wanda haar vriendin Els. ‘En dan ben je niets meer.’ Nadat ze is vervoerd naar kamp Vught verstuurt Wanda, die op haar 18e in Auschwitz sterft, nog vier brieven. De expositie “Waarom schrijf je me niet” – Post uit de Vergetelheid wordt t/m 6 mei in het Kohnstammhuis Amsterdam (HvA) getoond en reist daarna verder naar de Grote Kerk in Monnickendam. Lees hier het interview met tentoonstellingsmaker Mirjam Huffener.

Verzetsmuseum Amsterdam
Verzetsmuseum Amsterdam heeft een Bijdrage Meerjarenprogramma’s ontvangen voor de vernieuwing van de vaste opstelling, die onder meer toegankelijker gaat zijn voor bezoekers met een visuele of auditieve beperking. Het museum ontving daarnaast een Projectinvestering Instellingen voor de tentoonstelling Mode op de bon, waarin heden en verleden worden verbonden door het thema hergebruik. Lees hier meer over de huidige tentoonstelling Nach Holland. De meidagen van 1940 door Duitse ogen die t/m 19 mei wordt getoond.

House for Sale

House for Sale
In Apeldoorn is t/m 5 mei de hedendaagse kunsttentoonstelling House for Sale te zien, waarvoor het fonds een Projectinvestering Instellingen toekende. De expositie vindt plaats in een leegstaand huis dat in 1933 werd gebouwd door een Joodse familie die in de Tweede Wereldoorlog werd weggevoerd. Op 5 mei is er een finissage.