Reeshof in Tilburg – Zandpoort (Observatorium)

Zandpoort, 2019. Foto: Hans Kusters Zandpoort, 2019. Foto: Hans Kusters

Op 21 september vindt er een openingsfestival plaats ter gelegenheid van de onthulling van een iconisch kunstwerk in de Reeshof, een grote uitbreidingswijk in Tilburg. Het kunstwerk, getiteld Zandpoort, bevindt zich langs het Wilhelminakanaal op de grens van de stad.

De vorm van het kunstwerk is een grote schommelpergola met zitbanken passend bij de rode kranen en stapels containers aan de overzijde van het kanaal. Het ontstond door een burgerinitiatief dat vorm kreeg toen hier een industriehaven werd aangelegd. Initiatiefnemer en buurtbewoner Peter van Gils startte met de hulp van Stadslab CuPuDo (Cultuur in het Publieke Domein) een proces voor het selecteren van een kunstenaar. Daaruit volgden drie ontwerpen, waarna via een verkiezing in de bibliotheek van de Reeshof werd gekozen voor het ontwerp van Geert van de Camp van kunstenaarscollectief Observatorium (Rotterdam). De Wijkraad Reeshof gaf de opdracht voor het realiseren van het ontwerp.

Zandpoort is mogelijk gemaakt door een Bijdrage Opdrachtgeverschap van het Mondriaan Fonds, en door bijdragen van het Buurtcultuurfonds, de Gemeente Tilburg, Reeshof Cultuurt en stadslab CuPuDo. Bekijk hier een documentaire over het tot stand komen van het werk.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd