Remco Torenbosch – Settlement

Remco Torenbosch, Settlement, Wilfried Lentz Rotterdam, 2016. Remco Torenbosch, Settlement, Wilfried Lentz Rotterdam, 2016.

Van 11 februari tot en met 3 april 2016 presenteert Wilfried Lentz Rotterdam de eerste solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Remco Torenbosch. In deze tentoonstelling toont Torenbosch de eerste werken uit het project Settlement.

Settlement omvat een serie handgevlochten matten van gedroogde palmbladeren die zijn omgevormd naar grid-kaarten. De kaarten zijn gebaseerd op de eerste prekoloniale theorie van de hyperefficiënte overzeese mapping en stadsplanning zoals deze werd voorgesteld door de Vlaams/Nederlandse wiskundige en ingenieur Simon Stevin (1548-1620). Met behulp van zijn theorie werd de fundering gelegd voor de strategische nederzettingen van handel en later vormden zij de blauwdruk voor de koloniën en de Nederlandse internationalisering.

De matten zijn volgens een eeuwenoude methode gevlochten in het Jabodetabek gebied. Ze zijn ontdaan van hun oorspronkelijke functie en omgevormd door een digitale laser cutter. Door de koppeling van eeuwenoude methodes en materialen met hedendaagse technieken onderzoekt Torenbosch de autonomie van en relaties tussen materialen, die geschaard kunnen worden onder material culture en autonome objecten.

Remco Torenbosch ontving van het Mondriaan Fonds een Werkbijdrage Bewezen Talent. Hij realiseert Settlement met behulp van deze bijdrage.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd