Residency Arita Japan – Ruta Butkute

Ruta Butkute, work in progress. Ruta Butkute, work in progress.

Op dit moment verblijft beeldend kunstenaar Ruta Butkute in een residency in Arita, Japan. Het Mondriaan Fonds schreef samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een open oproep uit voor werkperioden in deze residency in 2016. De aanleiding voor deze residency is de viering van het 400-jarig bestaan van het Japanse Arita-porselein. In de werkperioden van drie maanden werken beeldend kunstenaars en ontwerpers samen met Japanse porseleinproducenten.

Tijdens haar residency maakt Ruta Butkute een reeks sculpturen van materiaal uit de Arita-fabrieken en combineert deze met haar eigen geproduceerde porseleinen objecten. Daarnaast concentreert zij zich op het proces van het maken, waarbij ze zich laat leiden door het gebruik van materiaal en de studie van lichaamstaal. De vraag die zij hierbij stelt is of de choreografie van het lichaam het sculpturale proces kan leiden. Het onderzoek resulteert in een sculpturale installatie en een performatieve video.

Ruta Butkute houdt tijdens haar verblijf een blog bij, waarop ze haar onderzoek en bevindingen presenteert. Op 19 augustus verzorgt ze een presentatie en discussie bij de Nederlandse ambassade in Tokyo. Het werk wordt vervolgens tentoongesteld in Osaka van 20 augustus t/m 2 oktober en in Arita vanaf 25 augustus.

website