Antye Günther en Heringa/Van Kalsbeek geselecteerd voor Creative Residency Arita

Open Oproep Residency Arita Open Oproep Residency Arita

Kunstenaar Antye Günther en duo Heringa/Van Kalsbeek zijn geselecteerd voor een werkperiode van drie maanden in 2019 in Creative Residency Arita. De residency – een initiatief van ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara – wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds. De kunstenaars zullen samen met Nederlandse ontwerpers gekoppeld worden aan een pottenbakkerij in de Japanse porselein-gemeente, om daar nieuw werk te maken. Het Stimuleringsfonds selecteerde voor 2019 ontwerpers Dinie Besems en Viktor Hachmang.

Antye Günther
Günther behandelt kennistheoretische vragen binnen de gebieden van technologie, posthumanisme, science fiction en fictie van de wetenschap. Hoe maken zij gebruik van speculatie, beweringen en bewijzen als hulpmiddelen van de algemene voorwaarden van (wetenschappelijke) kennis. Wat zijn de onderliggende verhalen en machtsstructuren van kennisproductie.

Tijdens de residentie wil zij zich richten op het maken van mallen voor delicate objecten van porselein. Het gebruik van een mal voor het gieten van prototypes van porselein geeft de mogelijkheid om objecten in serie te produceren ten dienste van zowel mechanisatie als reproductie. Om dit idee verder te ontwikkelen, wil zij experimenteren met de manier waarop de seriële prototypes op verschillende manieren kunnen worden geassembleerd tijdens het keramische proces en hoe de primaire vormen kunnen worden verwerkt binnen series, herhaling en (namaak) uniekheid. Door keramiek als uitgangspunt te nemen, wil zij spelen met verschillende geometrische vormen en formaties en onderzoekt ze ter plekke variaties in functionele objecten om haar vocabulaire te verruimen.

Heringa/Van Kalsbeek
Kunstenaarsduo Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek: ‘Ons werk is niet los te zien van de manier waarop wij werken: het is de uitkomst van een proces, het is een uitkomst die niet vaststaat. Sinds 1998 werken wij met technieken die heel specialistisch en virtuoos zijn, tegelijkertijd onderzoeken we hoe we steeds het toeval kunnen toelaten. Deze dubbele beweging van beheersing en loslaten; techniek en toeval definieert ons werk: de paradoxale combinatie van specialisme en openheid.’

Zij zijn in het bijzonder geïnteresseerd in de manier waarop in Japanse kunst, de keramische traditie, maar ook in de Japanse tuinkunst en Ikebana de natuur gestalte krijgt via geregistreerd toeval en hoe zij vervolgens natuurlijke processen in sculpturale processen om kunnen zetten. Voor de residency in Arita willen ze het grensgebied tussen gebruiksobjecten, design en autonome kunst verder onderzoeken. Zij gaan door met het oproepen van chaos die ontstaat door het bewust forceren van grenzen in het keramische proces. Porseleinen basisvormen en traditionele Japanse glazuren is waar ze zich op zullen richten. In Arita willen ze werken met opengewerkte vormen, waarschijnlijk met gebruik van mallen, die door vervorming en verschillende ordeningen unieke objecten opleveren. Reproductie speelt een rol, maar zeker ook deformatie en toeval.

In 2019 kunnen kunstenaars en ontwerpers opnieuw een aanvragen indienen voor een werkperiode in 2020.

Tentoonstelling tijdens Dutch Design Week
Creative Residency Arita toont tijdens de Dutch Design Week 2018 het werk van zes kunstenaars en ontwerpers dat zij maakten tijdens hun werkperioden in Arita: Aliki van der Kruijs, Helen Frik, Joke Raes, Yiannis Ghikas, Tilmann Meyer-Faje en Guanlin Wan.De presentatie Behind the Shiny Glazing is te zien van 20 tot en met 28 oktober in het Van Abbemuseum.

Minister van Engelshoven bij Creative Residency Arita
In het kader van het internationale cultuurbeleid bracht minister Van Engelshoven (OCW) afgelopen week een bezoek aan Tokio. Zij ontmoette de organisatoren en de huidige residenten van de gezamenlijke residency Arita Creative Residency van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds. De residenten Isabel Ferrand (beeldend kunstenaar) en Franciska Meijersin (ontwerper) vertelden over hun samenwerking met Japanse porseleinproducenten tijdens hun werkperiode bij Arita Creative Residency. Lees hier meer over dit bezoek.

Minister Van Engelshoven bij Arita Creative Residency. Foto: Aki Takematsu Photography

Minister Van Engelshoven bij Arita Creative Residency. Foto: Aki Takematsu Photography

tot stand gekomen met:

gerelateerd