Rijksmuseum van Oudheden – Nineveh

Een blik in de zaal van het Rijksmuseum van Oudheden: de replica's van de gevleugelde leeuwengoden uit het British Museum. Een blik in de zaal van het Rijksmuseum van Oudheden: de replica's van de gevleugelde leeuwengoden uit het British Museum.

Rijksmuseum voor Oudheden presenteert van 20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018 een tentoonstelling over Nineveh, de grootste en belangrijkste stad uit het Nieuw-Assyrische Rijk in het eerste millennium voor Christus. Er is een grote hoeveelheid bruiklenen vanuit allerlei verschillende wereldmusea te zien, waaronder stukken die normaal gesproken niet verplaatst worden maar door diverse verbouwingen nu wel zijn uitgeleend. Te zien zijn onder meer: Nieuw-Assyrische reliëfs, spijkerschrifttabletten, gouden sieraden, ivoren inlegwerk, rolzegels, prenten en tekeningen. Bijzonder zijn de grote reliëfs uit de stadspaleizen en de reconstructie van een zaal uit het paleis van koning Sennacherib.

De tentoonstelling richt zich voornamelijk op de bloeitijd van de stad, rond 700 voor Christus. Maar gaat ook over de eerste bewoning van de plaats, de periode na de verwoesting van Nineveh en de val van het Assyrische rijk. Ook de herontdekking van de overblijfselen van de stad in de negentiende eeuw en de zoektocht naar het Klassieke en Bijbelse Nineveh komen aan bod. Het verhaal eindigt bij de recente vernielingen van de ruïnes en vertelt over het belang van het werelderfgoed.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe voor deze presentatie.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd