Rijksmuseum Twenthe – Eindelijk! De Lairesse

Allegorie van de Vijf Zintuigen door Gérard de Lairesse, 1668 Allegorie van de Vijf Zintuigen door Gérard de Lairesse, 1668

Vanaf 10 september t/m 22 januari 2017 is in Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse te zien.

In de laatste decennia van de 17de eeuw is Gerard de Lairesse (1640-1711) de belangrijkste schilder in de Nederlanden. Na een vlucht uit Luik wordt De Lairesse in Amsterdam de grootste schilder van zijn tijd. Gerard de Lairesse verkondigt de klassieke schoonheid en bepaalt daarmee het kunstideaal tot in de 19e eeuw. “Gerard de Lairesse was de belangrijkste schilder van onze Gouden Eeuw, niet ná Rembrandt maar náást Rembrandt.” Zo zegt Gregor J.M. Weber, Hoofd Beeldende Kunst van Rijksmuseum Amsterdam en samensteller van De late Rembrandt. Hoe kan het dan toch dat zijn naam niet iedereen bekend in de oren klinkt?

Na de Bataafse Republiek gaat Nederland op zoek naar zijn eigen identiteit. Vanaf dat moment past De Lairesse niet meer in ons nationalistische zelfbeeld. Hij is ‘te Frans’ en classicistisch: niet ‘Hollandsch’ genoeg. De werken van Gerard de Lairesse worden verdrongen uit ons nationaal geheugen, maar door de echte liefhebbers zijn zij nooit vergeten. Rijksmuseum Twenthe geeft Gerard de Lairesse met de tentoonstelling de plek terug die hij verdient: als één van de meest invloedrijke en bewonderde kunstenaars van de Nederlandse Gouden Eeuw.

Voor de tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse ontvangt Rijksmuseum Twente een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd