Rijksmuseum Twenthe – Gevaar & Schoonheid.Turner en de traditie van het sublieme

J.W.M. Turner, The Fifth Plague of Egypt, Indianapolis Museum of Art J.W.M. Turner, The Fifth Plague of Egypt, Indianapolis Museum of Art

In heel zijn lange schilderscarrière zocht Joseph Mallord William Turner (1775-1851) naar het sublieme in de natuur. De 18e eeuwse filosoof Edmund Burke omschreef het ‘sublieme’ als een ervaring van intense emoties die konden worden opgeroepen door ultieme schoonheid, maar ook door dreiging en gevaar. Turner wilde sublieme sensaties beleven door zich te onderwerpen aan barre tochten op zee of door het bezoeken van verlaten ruïnes en overweldigende watervallen. Hij bestudeerde in zijn schilderijen en aquarellen intensief de elementen Aarde, Lucht, Water en Vuur. Want voor Turner waren deze vier natuurkrachten de sleutel tot de weergave van een persoonlijk gevoelde, sublieme ervaring.
De tentoonstelling Gevaar & Schoonheid.Turner en de traditie van het sublieme (te zien van 5 september tot 3 januari) is een samenwerkingsproject tussen Rijksmuseum Twenthe en Museum De Fundatie in Zwolle. In Enschede wordt Turners streven naar esthetische autonomie getoond aan de hand van de elementen Aarde en Lucht. In Zwolle staan de elementen Water en Vuur centraal.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd