Rijksmuseum Twenthe – In het hart van de renaissance

Lorenzo Lotto, The Adoration of the Shepherds, 1530, Pinacoteca Tosio Martinengo Brescia. Lorenzo Lotto, The Adoration of the Shepherds, 1530, Pinacoteca Tosio Martinengo Brescia.

Rafaël en Giovanni Bellini, Titiaan en Tintoretto: van 12 februari t/m 18 juni 2017 zijn werken van enkele van de grootste kunstenaars van de Italiaanse renaissance te zien in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. In samenwerking met de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia organiseert het museum deze tentoonstelling van vijfenveertig topstukken van zestiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Behalve werk van de beroemde schilders uit Rome en Venetië, biedt de expositie een ruime keuze van hier minder bekende schilderijen van meesters uit Noord-Italië. Voor het eerst wordt in Nederland een groep Noord-Italiaanse renaissanceschilderijen getoond. Een blikvanger in de expositie is een werk van Rafaël, van wiens hand in Nederlandse collecties geen enkel werk aanwezig is. Omstreeks 1505 beschilderde hij het kleine paneel met een aangrijpende voorstelling van een halffiguur van Christus.

Het Mondriaan Fonds droeg bij aan de tentoonstelling met een Projectinvestering Instellingen. De presentatie is goed ingebed in de eigen collectie van het Rijksmuseum Twenthe en deze biedt het museum een bijzondere kans om op internationaal niveau te opereren. De inhoudelijke samenwerking met Pinacoteca Tosio Martinengo en de presentatie van werken die normaal permanent op zaal hangen in de Pinacoteca, zorgen voor meerwaarde.

 

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd