Rijksmuseum verwerft ‘Hollands meisje aan het ontbijt’ van Jean-Etienne Liotard

Hollands meisje aan het ontbijt, Jean-Etienne Liotard, ca. 1756-’57. 46,8 x 39 cm, olieverf op doek. Hollands meisje aan het ontbijt, Jean-Etienne Liotard, ca. 1756-’57. 46,8 x 39 cm, olieverf op doek.

Het Rijksmuseum heeft het schilderij Hollands meisje aan het ontbijt van de schilder Jean-Etienne Liotard (Genève, 1702-1789) verworven. Het doek, dat meer dan 240 jaar in bezit was van een Britse adellijke familie, werd eerder op een veiling in Londen aangekocht. Liotard maakte het werk tijdens een lang verblijf in Nederland rond 1756. Hij geeft als een van de eerste buitenlandse 18de-eeuwse kunstenaars blijk van zijn fascinatie voor de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Alle kenmerken van een 17de-eeuws genrestuk zijn aanwezig: een alledaagse scène, de intieme sfeer, de sobere kleurstelling, de verfijnde stofuitdrukking en het kerkinterieur op de achtergrond. Het tafereel doet sterk denken aan de bekende interieurscènes van zijn voorgangers Johannes Vermeer, Gerard Dou en Frans van Mieris.

Dit olieverfschilderij is een belangrijke toevoeging aan de pastels van Liotard die zich sinds 1885 in de collectie van het Rijksmuseum bevinden. Het schilderij getuigt van de bijzondere band die Liotard als kunstenaar en als privépersoon met Nederland had. Daarnaast verbindt het werk de Nederlandse met de buitenlandse kunst in de collectie van het Rijksmuseum.

Er bevinden zich in het Nederlands openbaar kunstbezit niet veel hoogtepunten van de Europese 18de-eeuwse schilderkunst. Door het onderwerp van het schilderij, de wijze waarop dat is verbeeld en de nauw met Nederland verbonden historische achtergrond, is Hollands meisje aan het ontbijt een belangrijk werk voor de Collectie Nederland. De nieuwe aanwinst wordt vanaf half januari getoond.

Het Mondriaan Fonds ontving voor 2016 op aandrang van de Tweede Kamer eenmalig een extra bijdrage voor het Aankoopfonds. Het fonds kon deze cruciale aankoop voor Nederland uit die extra middelen financieren, waarmee die  nu uitgeput zijn.

Zie ook www.mondriaanfonds.nl/aanwinsten voor alle museale aankopen waaraan het Mondriaan Fonds sinds 1994 heeft bijgedragen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd