River Scene – William Speakman en Theo Tegelaers

William Speakman werkte in een door het Mondriaan Fonds beschikbaar gestelde residency in het Nikola Lenivetz Park aan het project River Scene. River Scene is een driedaagse reis op een door Speakman ontworpen en gebouwd vlot over de rivier Ugra (Rusland) door het gelijknamige nationale park. De constructie van het vlot, de reis over de rivier, de afbraak en de ombouw van het vlot tot een theater vormen de ruggengraat van het werk.

Het project River Scene is naast een sculpturaal, performatief project ook een verkenning en onderzoek naar verhalen van de lokale bevolking en hun levens langs de rivier. Dit materiaal vormt de basis voor de video die tijdens de reis met het vlot over de rivier gemaakt wordt en voor het lied dat wordt gezongen door een koor. Tijdens het Archstoyanie festival van 26 juli t/m 28 juli 2013 wordt het lied gezongen.

River Scene zal ook tijdens de Moskou Biënnale (19 september t/m 20 oktober 2013) in het culturele centrum Zil in Moskou te zien zijn. Dit project maakt deel uit van het Nederland-Ruslandjaar 2013 en is mede mogelijk gemaakt door een HGIS bijdrage van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

website