RKD – Nederlands Instituut – Almanak Der Blaue Reiter

Almanak Der Blaue Reiter Almanak Der Blaue Reiter

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis toonde dit jaar, samen met Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag en Stedelijk Museum Amsterdam, in een stand op de TEFAF een luxe uitgave van de almanak Der Blaue Reiter uit 1912. Op de TEFAF werd de door het RKD met genoemde musea verworven almanak voor het eerst aan een groot publiek getoond.

De almanak werd verworven met hulp van een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds. Het betreft een uniek, genummerd exemplaar van de luxe-uitgave van de almanak Der Blaue Reiter (1912), inclusief de originele cassette. De uitgave is in blauw maroquinleer gebonden en heeft op het voorplat een vignet van Wassily Kandinsky in blinddruk met bladgoud belegd. Voorin deze uitgave zijn twee originele, handgesigneerde houtsneden in kleur toegevoegd van Franz Marc en Wassily Kandinsky. Hiermee onderscheidt deze uitvoering zich van de handelsuitgave. De almanak is een belangrijke aanvulling op de collectie expressionistische kunst binnen Nederland.

Chris Stolwijk, directeur RKD: ‘Deze gezamenlijke aankoop van de luxe-editie van de almanak Der Blaue Reiter, mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, was een unieke kans en volgens de beoordelingscommissie een aanwinst van ‘een zeer hoge cultuurhistorische waarde’.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd