RKD verwerft uniek archief van Kees van Dongen

Jasmy poserend voor Van Dongen, 1925 [5, rue Juliette-Lamber, Parijs] Jasmy poserend voor Van Dongen, 1925 [5, rue Juliette-Lamber, Parijs]

Het RKD – Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis – heeft een uniek, nagenoeg compleet archief van Kees van Dongen (1877-1968) aangekocht. Het gaat om zo’n anderhalve meter archief met onder andere geïllustreerde brieven van de kunstenaar aan zijn vriendin Jasmy, biografische foto’s, schetsboekjes, een biografisch manuscript, briefkaarten en brieven van diverse kunstenaars, filmsterren, dichters en schrijvers uit de periode rond 1910-1946. Dit bijzondere archief geeft een beeld van zowel Van Dongens kunstenaarschap als zijn persoonlijkheid in de tijd dat hij wereldwijd roem verwierf. Het archief behoort tot de kerncollecties van het RKD en is van belang voor de Collectie Nederland. Het RKD gaat alles zoveel mogelijk digitaal ontsluiten, zodat het materiaal gebruikt kan worden ter ondersteuning van tentoonstellingen, onderzoek en publicaties.

Het archief werd op 17 december 2013 verworven op een veiling in Parijs. Deze aankoop werd mede ondersteund door het Mondriaan Fonds vanuit de Bijdrage Incidentele Aankopen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd