Rob van de Ven – Alfred Eikelenboom | Primi Pensieri

Zondag 24 april opent Primi Pensieri bij Francis Boeske Projects in Amsterdam, een tentoonstelling met werk van de in 2014 overleden kunstenaar Alfred Eikelenboom. De tentoonstelling focust op zijn minder bekende tweedimensionale werken, waaronder lyrisch abstracte tekeningen uit de periode 1960 – 1964, en de serie Graphics on Grids van 1970 – 2014.
Curator is Rob van de Ven (oprichter Zapp Productions). Hij startte in 2015 een onderzoek naar de Haagse kunstenaar, die zich bewoog op de grens van beeldende kunst en architectuur. Bij zijn overlijden liet Eikelenboom een archief na waarin werk en documentatie door elkaar heen lopen. Door dit archief in kaart te brengen trachtte Van de Ven de teloorgang van het werk en het gedachtegoed van deze kunstenaar te voorkomen. Het onderzoek vormde de basis voor verschillende vervolgprojecten, waaronder de tentoonstelling Primi Pensieri. Andere projecten zijn een boek i.s.m. Freek Lomme van uitgeverij Onomatopee en een documentaire onder regie van dochter Esther Eikelenboom, die het werk, de tijdsgeest en inspiratiebronnen met elkaar wil verbinden.
Rob van de Ven ontving van het Mondriaan Fonds voor het uitvoeren van zijn onderzoek een Projectinvestering Bemiddelaar.

website