Samenwerking Nationaal Glasmuseum & Bernard Heesen

Vazen Bernard Heesen voor het Nationaal Glasmuseum
Vazen Bernard Heesen voor het Nationaal Glasmuseum
Werk Bernard Heesen in de tuin van het Nationaal Glasmuseum

Het Nationaal Glasmuseum is een langdurige samenwerking aangegaan met glasblazer en beeldend kunstenaar Bernard Heesen, waarvoor het Mondriaan Fonds een Bijdrage Opdrachtgeverschap toekende. Het resultaat van deze samenwerking is nu in het museum te zien.

Heesen maakte onder meer een serie van vaasjes bewerkt met emailles en kleurpoeders. Hiervoor experimenteerde hij veel met de mogelijkheden van deze materialen. In de vaasjes laat hij de kleuren uitvloeien, kleine vlekjes ontstaan en de kleur soms niet helemaal hechten aan het glas, waardoor ronde open plekken ontstaan. Kleur wordt hierbij beschouwd als een volwaardig materiaal voor de glasblazer: het gebruik van kleur (en textuur) in de transparante massa van glas kent veel mogelijkheden, die Heesen onderzocht. Door poeders en korrels aan toe te voegen ontstaan er bijvoorbeeld verschillende en nieuwe kleuren in het glas.

Naast de objecten in het museum, zijn er kleurrijke bollen in de tuin van het Glasmuseum te zien. De bollen vormen samen met de vele andere botanische glasobjecten van zijn hand een ware kleurentuin – het pronkstuk van het museum tijdens de Nationale Museumweek van 10 t/m 15 april.