Sara van der Heide – Pyongyang Reading Room

Sara van der Heide, The German Library Pyongyang, Guangzhou, China, 2015.

Gedurende de Asia Biennial/Guangzhou Triennial, die plaatsheeft van 11 december t/m 10 april, presenteert beeldend kunstenaar Sara van der Heide het werk Pyongyang Reading Room in de bibliotheek van het Duitse Goethe-Institut in Guangzhou (China). Deze interventie is een variant op het werk dat zij eerder maakte voor het Goethe Instituut in Amsterdam. Van der Heide transformeerde de bibliotheek in Guangzhou in de nu gesloten Reading Room in het Goethe-Institut in Pyongyang (Noord-Korea), dat bestond van 2004 tot 2009.

Naast de transformatie van de studiezaal, vindt er een tentoonstelling in de bibliotheek plaats met diverse werken die kunnen worden beschouwd als onderdeel van de bibliotheek en als op zichzelf staande kunstwerken. Ook wordt er een tweedaags seminar gehouden. Op deze manier worden verschillende artistieke methoden en gezichtspunten samengebracht waarmee het karakter van de originele bibliotheek in Pyongyang, en daarmee de politieke situatie in Korea, wordt beschouwd. Van der Heide’s tracht met haar project ruimte te scheppen voor discussie over onder meer nationaal cultureel beleid, kapitalisme, communisme, nationalisme en geografie.

Over de bibliotheek Goethe-Institut in Pyongyang is jarenlang discussie gevoerd, waarbij de Noord-Koreaanse overheid vond dat deze met name moest bestaan uit academische literatuur over wetenschap, technologie en geneeskunde. Het Goethe-Institut stond ervoor dat 50 procent van de boeken de Duitse cultuur, taal, literatuur en muziek zou beslaan; zij was van mening dat Duitsland als voorbeeld zou kunnen dienen voor eenwording van Noord-Korea en Zuid-Korea.

Sara van der Heide ontving voor de realisatie van dit nieuwe werk een Projectinvestering Kunstenaar.

website