Saskia Noor van Imhoff #+ 21.00 – de Appel arts centre

Saskia Noor van Imhoff, #+21.00 (detail installatie). Foto: Gert Jan van Rooij. Courtesy Galerie Fons Welters. Saskia Noor van Imhoff, #+21.00 (detail installatie). Foto: Gert Jan van Rooij. Courtesy Galerie Fons Welters.

Van 6 februari tot en met 10 april 2016 presenteert de Appel arts centre in Amsterdam de eerste institutionele tentoonstelling in Nederland van Saskia Noor van Imhoff. Voor deze tentoonstelling maakte Van Imhoff een nieuwe ruimtelijke installatie met de titel #+ 21.00, die de gehele eerste verdieping van de Appel arts centre inneemt.

Van Imhoff deed met de installatie een ingreep in de architectuur van de Appel arts centre. Ze verhoogde de vloeren van de eerste verdieping zodat de gehele etage gelijkvloers werd. In de vloer maakte ze verschillende uitsparingen waarin ze de bezoeker zicht krijg op de constructie. In de installatie toont ze verschillende objecten. Het werk  benadert de ruimte als een plaats van een fictieve, artificiële archeologische opgraving. Hierbij dient de archeologie niet alleen als vorm, maar ook als metafoor voor een tijdsverloop dat aan een persoonlijke mentale en fysieke staat kan worden verbonden. Van Imhoff legt de verschillende lagen van een tijdsbestek bloot en onthult daarmee de structuren van tentoonstellen, conserveren, programmeren. In haar installatie versmelten het instituut en het kunstwerk, waarmee ze zichtbaar maakt hoe het vrijwel onmogelijk is om een kunstwerk los te koppelen van de omgeving waarin het wordt gepresenteerd.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Kunstenaar toe aan Saskia Noor van Imhoff voor de realisatie van dit werk.

website