Zachary Formwalt – SMBA & Museum of Contemporary Art Belgrado

Zachary Formwalt, Unsupported Transit, 2011. Bron: smba.nl Zachary Formwalt, Unsupported Transit, 2011. Bron: smba.nl

Het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert tot en met 25 januari de solotentoonstelling Zachary Formwalt – Three Exchanges. Te zien zijn drie recente video-installaties, waarin Formwalt zich richt op de architectuur van de aandelenbeurs Shenzhen Stock Exchange in China en de Beurs van Berlage in Amsterdam. De architectuur van de gebouwen is het startpunt van een onderzoek naar de beperkingen in het visualiseren van de speculatieve economie en naar de relaties tussen kapitalisme en beeldproductie. Zachary Formwalt diept met name een fundamentele kwestie rondom het financiële kapitalisme uit: terwijl financiële transacties onze economie steeds meer lijken te bepalen, met gevolgen die overal in de maatschappij voelbaar zijn, is de handel zelf steeds meer op afstand geraakt.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Kunstenaar toe aan Zachary Formwalt voor de realisatie van de laatste van zijn drie video-installaties: An Unknown Quantity. In deze installatie richt de kunstenaar zich vooral op de vraag: hoe kon Berlage zijn idealisme verenigen met de opdracht voor het ontwerpen van een kapitalistisch gebouw?

De tentoonstelling reist in januari 2015 door naar het Museum of Contemporary Art in Belgrado. Het museum ontving hiervoor een Bijdrage Presentatie Buitenland.

website