Solomon R. Guggenheim Museum – Petra Noordkamp

Petra Noordkamp. Film still 'Il Cretto' Petra Noordkamp. Film still 'Il Cretto'

Van 9 oktober 2015 tot en met 6 januari 2016 is in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York een korte film te zien van Petra Noordkamp over het landschapskunstwerk Il Cretto van Alberto Burri. De film zal een onderdeel zijn van de overzichtstentoonstelling Alberto Burri: The Trauma of Painting.

In 1968 werd het zuidwesten van Sicilië getroffen door een grote aardbeving. De ergste verwoesting vond plaats in de stad Gibellina. Al spoedig werd er besloten dat er een nieuw Gibellina gebouwd zou worden op 20 kilometer afstand van de ruïnes. Voor deze nieuwe stad nodigde de burgemeester vele belangrijke Italiaanse kunstenaars en architecten uit om een gebouw of kunstwerk te ontwerpen. Zo ook Alberto Burri (1915 -1995). Burri bedacht een ambitieus plan voor de ruïnes. De restanten van de stad werden bij elkaar geveegd in blokken en bedekt met een witte cementen laag. Tussen de blokken ontstonden paden waarvan er twee overeen komen met het stratenpatroon van de oude stad. Dit land art project noemde Burri Il Grande Cretto, de grote barst.

De film van Noordkamp bestaat uit twee delen. In de eerste minuten wordt archiefmateriaal van de ruïnes, het bouwproces en 8mm filmpjes van de bewoners van de oude stad afgewisseld met beelden van het door planten overwoekerde gedeelte van Il Grande Cretto. De film eindigt met een wandeling door het nieuwe deel waardoor Burri’s visie zichtbaar wordt doordat de camera dan langzaam beweegt door de paden van het betoverde witte cement.

Petra Noordkamp verbleef in 2013 in Projectstudio Rome, een residency van het Mondriaan Fonds. De film is het resultaat van haar werkperiode in Rome. Het Solomon R. Guggenheim Museum in New York ontving een Bijdrage Presentatie Buitenland voor de vertoning van de film.

website