Sonic West – Openbare Bibliotheek Amsterdam

Foto: Michiel Landeweerd Foto: Michiel Landeweerd

De Openbare Bibliotheek Amsterdam, locatie De Hallen, gaf kunstenaars Justin Bennett en Michiel Huijsman een opdracht voor Sonic West. Voor de OBA maakten ze een interactief luisterkunstwerk waarin bezoekers kunnen gaan zitten en luisteren naar verzamelde geluidsimpressies van buurtbewoners en naar composities van kunstenaars. Er is een app ontwikkeld waarmee buurtbewoners zelfstandig omgevingsgeluiden kunnen opnemen, becommentariëren en op de kaart zetten. Geluidskunstenaars trekken met bewoners door de buurt en brengen gehoorde geluiden in verband met sociale, politieke, maatschappelijke en ruimtelijke thema’s.

Het meerjarige project is gestart in 2017 en elk jaar voegen de kunstenaars een geluidslaag toe aan het werk. Er worden bijvoorbeeld geluidswandelingen, workshops, tentoonstellingen en een Live Radio Show ‘Gentrifriction‘ georganiseerd. In 2019 zal het project zich verder uitstrekken van de voormalige tramremise De Hallen tot in de omringende buurten in Amsterdam-West. Zo worden samen met de bewoners alle buurtgeluiden verzameld. De kick-off van deze nieuwe fase vond plaats op 21 februari.

Het project wil geluid en luisteren op de agenda zetten als nodige onderdelen voor stadsplanning, architectonisch ontwerp en stedelijke ontwikkeling. Geluid kan worden ingezet als indicator voor ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid. Sonic West luistert, samen met de gebruikers van de publieke ruimte. Binnen Sonic West kunnen bewoners dit naar voren brengen en onder begeleiding van kunstenaars hun geluidsomgeving verkennen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd