SONSBEEK ’16: transACTION

Sonsbeek 16 Sonsbeek 16

De elfde editie van de hedendaagse kunsttentoonstelling SONSBEEK, samengesteld door het Indonesische collectief ruangrupa, vindt plaats van 4 juni tot en met 18 september 2016 in Park Sonsbeek, de stad Arnhem en Museum Arnhem.

De beeldenroute verbindt het erfgoed van de afgelopen tien edities met nieuw werk. Met deze editie wil SONSBEEK de relatie opzoeken tussen park en stad, en tussen inwoners en stedelijke ontwikkelingen en de openbare ruimte. Ruangrupa is in juli 2015 gestart met het ‘ruru huis’: een centrale ontmoetingsplek in centrum Arnhem, met een programmering waarbij Arnhemse (culturele) instellingen en bewoners zijn betrokken. Voor het Sonsbeekpark maken tien kunstenaars nieuw werk. In Museum Arnhem komt een verdiepende tentoonstelling. Vanuit de doelstelling verbindingen aan te gaan met de stad is een programma met interventies in de stad Arnhem en regio opgezet, en een discussieserie, filmvertoningen, workshops, maandelijks culinaire activiteiten en performances in samenwerking met bijvoorbeeld de lokale jazzgemeenschap.

SONSBEEK ontving van het Mondriaan Fonds een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen. Beeldend kunstenaars Kevin van Braak, Rob Voerman en Sebastian Diaz Morales ontvingen een Projectinvestering Kunstenaar voor de ontwikkeling van nieuw werk voor de tentoonstelling in Park Sonsbeek.

Kevin van Braak ontving een bijdrage voor een houten werkplaats waarin hij een twintigtal kunstenaars, ontwerpers en architecten uitnodigt om nieuw werk te maken voor het Sonsbeekpark. Sebastian Diaz Morales maakte een video-installatie waarin de set, de objecten op de set en de filmcrew de subjecten van de film zijn. Rob Voerman installeert een site-specific constructie van circa 20 x 5 x 6 meter, die de grote waterval in Park Sonsbeek overkapt en insluit.

website