SPLIKA – Ontdek Tambú!

Stichting SPLIKA - Ontdek Tambú! Stichting SPLIKA - Ontdek Tambú!

Stichting SPLIKA kreeg een Projectinvestering Instellingen voor het project Ontdek Tambú!, bestaande uit lezingen, een masterclass, workshops, cursussen en een tentoonstelling rond tambú.

Tambú is een verzamelnaam voor verschillende onderdelen van een traditie die in de 17e eeuw op Curaçao ontstond onder de tot slaaf gemaakten en zich verspreidde naar Aruba en Bonaire. Het is een muziekvorm, maar ook een dans, gezang, feestelijk ritueel en naam van een slaginstrument. Tambú werd door de kerk verboden, maar sinds 1952 is het weer legaal. In 2015 is het op initiatief van de Stichting SPLIKA op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland geplaatst.

Lezingen over tambú vonden in 2017 plaats in Den Haag, Groningen en Arnhem, met een hoofdmanifestatie in theater De Nieuwe Regentes in Den Haag. In samenwerking met het Museon werd een tentoonstelling opgezet. Deze bestaat uit een vitrine met tambú-instrumenten, aangevuld met audiovisuele informatie over de traditie van tambú. Te zien vanaf zaterdag 9 maart 2019 in het Museon, als onderdeel van de permanente expositie One Planet.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd