Stadsarchief Amsterdam – Kijk Amsterdam 1700-1800

Het Stadsarchief Amsterdam toont van 15 september tot en met 14 januari een tentoonstelling over Amsterdamse stadsgezichten uit de 18de eeuw. Amsterdam is tussen 1700 en 1800 talloze keren vastgelegd in vaak heel gedetailleerde tekeningen. Het Stadsarchief Amsterdam presenteert met Kijk Amsterdam de allereerste overzichtstentoonstelling van deze topografische tekenkunst.

Getoond worden de kleurrijke en levendige tekeningen uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam, aangevuld met bruiklenen van onder meer het Koninklijke Oudheidkundig Genootschap, Rijksmuseum, Amsterdam Museum en Teylers Museum. Op de tentoonstelling brengt een groot videoscherm de beelden van twee eeuwen geleden naar het heden en maakt de plekken herkenbaar.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Thoth het boek Kijk Amsterdam 1700-1800. De mooiste stadsgezichten. Daarin bijdragen van Boudewijn Bakker, Bert Gerlagh, Maarten Hell, Bianca du Mortier, Pieter Vlaardingerbroek, Ester Wouthuysen en Erik Ariëns Kappers. In het catalogusdeel worden 230 tekeningen besproken en afgebeeld. Ook is een audiotour en een animatie gemaakt en een uitgebreid randprogramma gerealiseerd.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe voor deze tentoonstelling.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd