Stadsarchief Amsterdam – Rapenburgerstraat 1940-1945 & Samen weer aan tafel 

Groepsfoto voor de ijswinkel aan de Rapenburgerstraat. Foto: Stadsarchief Amsterdam Groepsfoto voor de ijswinkel aan de Rapenburgerstraat. Foto: Stadsarchief Amsterdam

In het Stadsarchief Amsterdam is van 23 februari tot en met 17 juni de dubbeltentoonstelling Rapenburgerstraat 1940-1945 & Samen weer aan tafel te zien, twee tentoonstellingen die van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog verhalen.

Rapenburgerstraat 1940-1945 laat zien hoe de straat in de oorlogsjaren onherkenbaar veranderde. De Rapenburgerstraat was aan de vooravond van de oorlog een even gewone als uitzonderlijke straat in het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt. Nieuw archiefonderzoek maakt duidelijk hoe de bewoners slachtoffer werden van de Shoah. In Samen weer aan Tafel schetsen zeventien personen hoe het was om na de oorlog terug te keren en met het gezin opnieuw een bestaan op te bouwen.  De basis van het project zijn uitgebreide interviews met mensen uit overlevende joodse gezinnen. In een museale installatie worden gefilmde opnames van deze interviews getoond, gecombineerd met historische beelden. Bijzonder is dat in de presentaties aandacht wordt besteedt aan de onderbelichte thematiek van het gezinsleven rond de Tweede Wereldoorlog.

Na de tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam wordt het materiaal bewaard om in september 2019 voor een groot deel te worden gebruikt om de museale installatie in het Regionaal Historisch Centrum (RHC) in Eindhoven, ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding van Zuid-Nederland.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe aan Stichting De Terugkeer voor de organisatie van de dubbeltentoonstelling, in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Stichting Oorlog in mijn Buurt, Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en RHC in Eindhoven.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd