Stedelijk koopt Sehgals werk ‘This Variation’ aan

Tino Seghal a year at the Stedelijk Tino Seghal a year at the Stedelijk

Tijdens de uitreiking van AICA Oorkonde 2017 voor de tentoonstelling A year at the Stedelijk: Tino Sehgal werd de aankoop van Sehgals werk This Variation (2012) bekend gemaakt. Het werk was in juni 2015 in het Stedelijk Museum te zien in coproductie met het Holland Festival. Het is Sehgals tweede werk in de collectie van het Stedelijk Museum. This Variation is een van de meest grootschalige werken van Sehgal waarin alle elementen uit zijn oeuvre samenkomen: choreografie, zang, spraak en interactie met de toeschouwer. Het werd voor het eerst uitgevoerd tijdens Documenta 13 in 2012. In het Stedelijk Museum zal This Variation opnieuw worden uitgevoerd in het tentoonstellingsseizoen 2018/2019.

Het werk werd aangekocht mede dankzij het Mondriaan Fonds. Hiermee wordt de collectie van het Stedelijk Museum en daarmee de Collectie Nederland versterkt met werk van één van de belangrijkste internationale kunstenaars van dit moment. De aankoop van This Variation doet recht aan het belang dat ook immateriële kunstwerken, zoals de ‘constructed situations’ van Sehgal, hebben voor het museum én het publiek. Niet voor niets was Sehgals werk een grote publiekstrekker. Mooi dat het werk elke twee tot drie jaar zal worden opgevoerd, zodat het ervaren kan worden door toekomstig publiek van het museum.
Naast een bijdrage van het Mondriaan Fonds werd de aankoop van dit werk mogelijk gemaakt door Curator Circle en de International Collector Circle.

tot stand gekomen met:

gerelateerd