Stedelijk Museum Alkmaar – Salomon van Ruysdael

Salomon van Ruysdael, Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar vanuit het noorden, 1644, olieverf op paneel, 61,6 x 93,4 cm Salomon van Ruysdael, Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar vanuit het noorden, 1644, olieverf op paneel, 61,6 x 93,4 cm

Stedelijk Museum Alkmaar heeft een schilderij van Salomon van Ruysdael aangekocht. Het werk, tot voor kort in het bezit van een particuliere Amerikaanse verzamelaar, toont de Alkmaarse Grote of Sint-Laurens Kerk met omliggende huizen en gebouwen vanuit het noorden. Van Ruysdael bracht Alkmaar veertien keer in beeld. Dit exemplaar uit 1644 is het vroegste van de veertien en het eerste in een Nederlandse openbare collectie.

Het schilderij is een typerende Ruysdael en in goede conditie. Door de unieke afbeelding van de stad waar het werk in de museale collectie wordt opgenomen en de persoonlijke band van de schilder met Alkmaar, is het werk van groot belang voor het museum en de stad Alkmaar. Ook is het schilderij een belangrijke aanwinst voor de Collectie Nederland. Het Mondriaan Fonds kende daarom een Bijdrage Incidentele Aankopen toe.

Vanaf 3 februari is de nieuwe aanwinst te zien in de kleine zaal, vergezeld van archiefdocumenten en een plattegrond van Alkmaar van Joan Blaeu uit 1650. In 2018 viert Alkmaar het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk. De verwerving van het Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk te Alkmaar is een mooie prelude. Stedelijk Museum Alkmaar zal tijdens dit jubileum een tentoonstelling samenstellen met werken waarin de Grote Kerk centraal staat.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd