Stedelijk Museum Amsterdam verwerft werk General Idea

General Idea, Infe©ted Mondrian #2, 1994, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Verworven met steun van het Mondriaan Fonds en de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds. General Idea, Infe©ted Mondrian #2, 1994, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Verworven met steun van het Mondriaan Fonds en de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds.

Het Stedelijk Museum heeft het schilderij Infe©ted Mondrian #2 (1994) van kunstenaarscollectief General Idea aangekocht. Het werk is onderdeel van de internationaal, vermaarde laatste serie Imagevirus en een directe kopie van een schilderij van Piet Mondriaan maar ‘besmet’ met een groen vlakje. Door het ‘infecteren’ van modernistische iconen met het zogenaamde GI-virus wilden de kunstenaars Jorge Zontal, Felix Partz en AA Bronson van General Idea de aidsepidemie bespreekbaar maken, een belangrijk onderwerp in hun kunst. Infe©ted Mondrian #2 is te zien in de vaste collectieopstelling STEDELIJK BASE. Al sinds 1980 verzamelt het Stedelijk het multidisciplinaire werk van General Idea, en had het al langer de wens deze collectie uit te breiden.

De aankoop is tot stand gekomen met een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds en met steun van het Stedelijk Museum Fonds.

Beatrice von Bormann: “De aankoop van Infe©ted Mondrian #2 vult een belangrijk hiaat op in de collectie werken die het Stedelijk al in zijn bezit heeft van General Idea. Het is ook een mooie kritische aanvulling op de grote collectie abstracte kunst op het gebied van De Stijl, en Piet Mondriaan in het bijzonder.”

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd