The Fish Pond Song – Jeroen Kooijmans

Jeroen Kooijmans, The Fish Pond Song, video still, Part III: The Healing, 2013-2014 Jeroen Kooijmans, The Fish Pond Song, video still, Part III: The Healing, 2013-2014

Tot en met 5 juni 2016 is het werk van Jeroen Kooijmans in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch te zien. Kooijmans heeft in opdracht van het museum The Fish Pond Song gemaakt, een museale audiovisuele installatie geïnspireerd op de schilderijen van Jheronimus Bosch. De titel is een directe verwijzing naar het religieuze drieluik Tuin der Lusten, waar centraal in het middenpaneel een visvijver is afgebeeld met badende maagden, omringd door ruiters en fantasiewezens. Jeroen Kooijmans werkte gedurende tien jaar aan dit drieluik en filmde in Nederland, Hongarije en op Curaçao. Voor de eerste keer is de gehele trilogie, in een installatie van ruim 700 m2, in één ruimte te zien.

In The Fish Pond Song wordt in drie hoofdstukken een imaginaire oorlog bezongen. Geen wapengekletter maar – overeenkomstig het werk van Bosch – een gelaagde vertelling vol menselijke angsten, dromen en verlangens. Oorlog is hier een abstracte werkelijkheid; het is het kwaad dat sluimert, de waanzin in het hoofd, een zoektocht vol verwarring en gevaar, met hoop op bevrijding en verlossing.

Naar verwachting verschijnt op 29 januari een gelijknamig boek van Jeroen Kooijmans, uitgegeven door De Bezige Bij. De publicatie is geen catalogus bij de tentoonstelling, maar een autonoom werk. In de publicatie worden dichtwerken van auteur Tommy Wieringa opgenomen die speciaal geschreven zijn naar de trilogie van Kooijmans. Bij de publicatie verschijnt een digitale bijlage: een korte narratieve film (geproduceerd door Submarine) die de toeschouwer meeneemt in het verhaal.

Het boek wordt tweetalig uitgegeven. Ontwerp: Studio Adriaan Mellegers, formaat: 22 x 29,5 cm, oplage: 2.000, verkoopprijs: € 29,90.

Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan The Fish Pond Song met een Bijdrage Opdrachtgeverschap en een Bijdrage Publicaties.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd