Stedelijk Museum Schiedam – Ksenia Galiaeva: Alles is zoals het moet zijn

Ksenia Galiaeva, zaaloverzicht. Foto: Danielle Rietkerk Ksenia Galiaeva, zaaloverzicht. Foto: Danielle Rietkerk

Het Stedelijk Museum in Schiedam presenteert t/m 21 januari de eerste tentoonstelling van Ksenia Galiaeva in een Nederlands Museum.

Ksenia Galiaeva fotografeert haar directe omgeving: haar moeder en vader en hun teckel in en rondom hun datsja op het Russische platteland. Zelf spreekt ze van ‘vanitas stillevens, maar dan van mensen’. Op de tentoonstelling laat ze ook een tweede serie zien: wolkenfoto’s, gemaakt vanuit haar raam. Deze foto’s tonen het uitzicht uit haar eigen huis, met vier verticale ramen als een kamerscherm vol wolkenluchten en gouden zonlicht. Ze vormen een venster op verre horizonten. Naar buiten kijken is een vorm van meditatie voor Galiaeva. De laatste jaren werkte ze in ateliers in Zuid-Korea en Japan waar ze terecht kwam in landschappen die ze eerder alleen kende als afbeeldingen op kamerschermen en van schilderijen.

Het Mondriaan Fonds draagt structureel bij aan de programmering van het Stedelijk Museum Schiedam met een Bijdrage Meerjarenprogramma’s Musea en overige Erfgoedinstellingen. Ksenia Galiaeva ontvangt een Werkbijdrage Bewezen Talent om haar praktijk te blijven ontwikkelen. De tentoonstelling is daarnaast een directe spin-off van de oriëntatiereis in 2014, waar zowel Galiaeva als Wilma Sütö aan deelnamen. De presentatie is tevens de laatste van Sütö als conservator bij het Stedelijk Museum Schiedam.

website