Lotty Veffer Foundation – Waarom schrijf je me niet

Thea en Wolfgang, maart 1942. Foto: Nationaal Onderduikmuseum Thea en Wolfgang, maart 1942. Foto: Nationaal Onderduikmuseum

In het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten is van 26 januari tot en met 21 mei de tentoonstelling Waarom schrijf je me niet te zien.

De Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling gaat over vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII: een Joods pubermeisje, een Joodse jonge man, een verzetsman, een vluchteling uit Duitsland en zijn vriendin. De presentatie volgt hen door Duitsland, Nederland, de kampen en getto’s in Polen tot aan hun dood of bevrijding. Getoond worden onder meer brieven en briefkaarten, dagboekfragmenten, foto’s en films. De expositie laat zien hoe hun privacy en identiteit werd afgenomen, dat zij geen idee hadden wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid hadden aan hun lot te ontkomen. De levensverhalen van de hoofdpersonen worden in korte filmpjes verteld door vier vertellers. Zij gaan in op de vraag welke betekenis die verhalen hebben voor nu.

Waarom schrijf je me niet is gerealiseerd door de Lotty Veffer Foundation in samenwerking met het Nationaal Onderduikmuseum en het Zentrum für Niederlande-Studien Münster. Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd