Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, studio Moniker

7 mei 1945, schietpartij op Dam in Amsterdam 7 mei 1945, schietpartij op Dam in Amsterdam

Met een Bijdrage Opdrachtgeverschap heeft Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 aan studio Moniker opdracht gegeven voor het ontwikkelen van een digitaal en analoog gedenkteken. Op 7 juni 2015 wordt een online campagne gelanceerd met een nieuwe vorm van herdenken: duizenden mensen kunnen op plaatseensteen.nl een actieve rol spelen in de totstandkoming van een memorial dat op 7 mei 2016 op de Dam in Amsterdam zal worden onthuld. Door het plaatsen en verplaatsen van virtuele steentjes op plaatseensteen.nl werken de deelnemers mee aan het schrijven van de namen van 31 doden.

Op 7 mei 1945, twee dagen na de capitulatie, verloren minstens 31 mensen hun leven op de Dam in een kogelregen tijdens schermutselingen tussen Duitse soldaten en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Het was het laatste grote bloedbad op Nederlandse bodem. Jarenlang was het aantal slachtoffers onduidelijk en was hun identiteit grotendeels onbekend. Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 deed jarenlang onderzoek naar het schietincident en slaagde erin de namen van de doden te achterhalen. De stichting beijvert zich voor de totstandkoming van een memorial met de namen van hen die op de Dam het leven lieten.

In samenspraak met curator Ronald van Tienhoven heeft de stichting de studio Moniker opdracht gegeven om het gedenkteken te ontwerpen. Moniker heeft het voorstel gedaan om via plaatseensteen.nl het ontwerp online met een groot aantal deelnemers te ontwikkelen. Hiermee wordt herdenken in de waarste zin van het woord een collectieve gebeurtenis, en identificeren de deelnemers zich nog intensiever met de zowel de historische gebeurtenis als de slachtoffers. De online campagne loopt tot februari 2016. De op plaatseensteen.nl geschreven namen zullen in een natuurstenen plaat worden gegraveerd. Op 7 mei 2016 zal het memorial op de Dam worden onthuld.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd