TAAK & Bureau Zuid-As – James Beckett

Op 26 augustus wordt het werk Palace Ruin van James Beckett op de Amsterdamse Zuidas officieel geopend. Het werk betreft een driedimensionale representatie van de ruïne van het Paleis voor Volksvlijt, dat is gebouwd uit 1984 en afgebrand in 1929. Het is te zien van 14 augustus tot 14 oktober 2016 op het Gustav Mahlerplein.
Beckett is geïntrigeerd door de geschiedenis en de architectuur van het Paleis voor Volksvlijt, waarvan het ontwerp was geïnspireerd op het Crystal Palace in Londen. Deze wijze van bouwen stond aan de wieg van de zogenoemde corporate architecture zoals die nu te zien is op de Zuidas. Zijn werk reconstrueert een foto van de zijgevel van het gebouw na de bluspoging, in de vorm van een sculptuur die het moment direct na de brand oproept.
De installatie fungeert als podium voor lezingen en concerten. Daarnaast verbindt Beckett het Paleis aan een breed scala aan vuren; van de recente grote branden in wolkenkrabbers in Dubai tot beroemde vlammen uit de klassieke oudheid. Met dit onderzoek en met de optredens wil Beckett het oorspronkelijke Paleis en zijn programma in een hedendaags daglicht plaatsen. De bevindingen zijn terug te vinden in tijdelijke museale presentaties in de ruïne en in een digitale publicatie.
Het project kwam tot stand in opdracht van Bureau Zuid-As en TAAK, een organisatie die kunstprojecten en educatieve programma’s rondom maatschappelijke thema’s ontwikkelt. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Opdrachtgeverschap toe.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd