Tentoonstellingen rond De Stijl

Willem de Rooij/Jeroen de Rijke, Orange, 2004, sequence of 81 35mm color slides, soundproof box, installation view MMK Frankfurt 2016, Photo: Axel Schneider Willem de Rooij/Jeroen de Rijke, Orange, 2004, sequence of 81 35mm color slides, soundproof box, installation view MMK Frankfurt 2016, Photo: Axel Schneider

Honderd jaar na oprichting van De Stijl, organiseren verschillende instellingen tentoonstellingen rond deze kunstbeweging. Het Mondriaan Fonds droeg aan een aantal van deze presentaties bij.

Gemeentemuseum Den Haag
In de tentoonstelling De ontdekking van Mondriaan richt het Gemeentemuseum Den Haag zich op het leven en het werk van Piet Mondriaan. Het Gemeentemuseum bezit de grootste collectie Mondriaans ter wereld. Deze tentoonstelling toont voor het eerst de volledige collectie, die uit maar liefst 300 werken bestaat. Daarnaast zijn er brieven, foto’s en persoonlijke objecten – zoals zijn verzameling grammofoonplaten – te zien en kan er een kijkje worden genomen in een reconstructie (op ware grootte) van Mondriaans Parijse atelier. Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe voor de organisatie van vier publieksprojecten rond de tentoonstelling, die in samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis worden georganiseerd. Deze projecten beslaan: de presentatie van brieven en (foto)documenten door het RDK; een multimediaprogramma met films en games; een documentaire; en een inhoudelijk symposium.

Openlucht Museum De Lakenhal; 100 jaar ná De Stijl. Werken van Bob Bonies en Terry Haggerty.

Museum De Lakenhal
Op het Pieterskerkhof in Leiden laat de tentoonstelling Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl zien hoe kunstenaars van nu invulling geven aan de abstracte kunst. Twintig internationale kunstenaars maken grote, monumentale ‘Wall Paintings’.  Het Mondriaan Fonds kende een bijdrage toe voor de honoraria van de twintig deelnemende kunstenaars via het Experimenteerreglement kunstenaarshonoraria. Dit zijn: Justin Andrews, Linda Arts, Alain Bittereyst, Bob Bonies, Sanne Bruggink, Sigrid Calon, Matthew Deleget, Jasper van der Graaf, Brent Hallard, Terry Haggerty, Henriëtte van ’t Hoog, Gilbert Hsiao, Gracia Khouw, Zora Kreuzer, Rob de Oude, Guido Nieuwendijk, Jan van der Ploeg, Thomas Raat, Marije Vermeulen en Zedz.

Fransje Killaars, Colours first, 2017, Handgeweven acryl / wol, Courtesy de kunstenaar. Foto Mike Bink

Kunsthal KAdE
Kunsthal KAdE zoomt in op het kleurgebruik van De Stijl en kijkt hoe kunstenaars na WO II onderzoek bleven doen naar de autonome kracht van kleur. Uit het Stedelijk Museum is onder meer Who’s Afraid of Red Yellow and Blue III van Barnett Newman en het drieluik Untitled van Jasper Johns geleend. Uit het Van Abbemuseum de maquette van het kleurontwerp van Theo van Doesburg voor de Grote Zaal van café/theater Aubette in Straatsburg en werken van Piero Manzoni, Richard Serra en Joseph Kosuth. Ook werd voor de tentoonstelling nieuw werk gemaakt door hedendaagse kunstenaars. Het Mondriaan Fonds kende een bijdrage toe voor de honoraria van zes hedendaagse kunstenaars via het Experimenteerreglement. Dit zijn: Jan van der Ploeg, Katja Mater, Fransje Killaars, Roy Villevoye, Steven Aalders en Willem de Rooij.

tot stand gekomen met:

gerelateerd