The Showroom & Nottingham Contemporary – Rana Hamadeh

Rana Hamadeh, The Sleepwalkers, 2015. Picture: The Showroom. Rana Hamadeh, The Sleepwalkers, 2015. Picture: The Showroom.

Nottingham Contemporary en The Showroom in Londen presenteren gezamenlijk de eerste solotentoonstelling van Rana Hamadeh in het Verenigd Koninkrijk, bestaande uit een nieuw groot videowerk. De tentoonstelling, getiteld The Sleepwalkers, was t/m 31 december in het Nottingham Contemporary te zien en wordt van 20 januari t/m 12 maart getoond in The Showroom.

Het videowerk The Sleepwalkers werd in opdracht van de instellingen gemaakt en draait om het verhaal van de zussen Raya en Sakina, twee beruchte Egyptische seriemoordenaars. In 1921 werden zij de eerste vrouwen die door een Egyptisch gerechtshof ter dood veroordeeld zijn. Hamadeh onderzoekt door middel van de twee zussen onderwerpen die betrekking hebben op Egypte en de Arabische wereld. Zo bekijkt ze onder meer de verschillende rollen van mannen en vrouwen binnen het rechtssysteem en de relatie tussen de perceptie van vrouwen en de staat.

Het werk vormt het laatste hoofdstuk van Hamadeh’s project Alien Encounters, dat zij in 2011 begon. Dit project richt zich op de notie ‘alienness’ als een manier om urgente vraagstukken met betrekking tot de Arabische (en verdere) wereld te beschouwen.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Presentatie Buitenland toe voor de productie van het nieuwe werk en de tentoonstelling daarvan.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd